محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ بیشتر ما اقتصاد مشهد را با اقتصاد زیارت و بازارهای پررفت و آمدی که در مناطق مختلف شهر قرار دارند میشناسیم. استقرار صدها واحد تولیدی در اطراف شهر هم سبب شده است هر روز جادههای خروجی شهر شاهد رفت وآمد اتوبوسهایی باشند که کارگران را به شهرکهای صنعتی منتقل میکنند. همین مسئله سبب شده است تا برخی دیگر از پتانسیلهای اقتصادی مشهد کمتر دیده شوند.
اما در کنار این ظرفیتها آمارها نشان میدهد که مشهد یکی از قطبهای تولید گل و گیاه در کشور و خراسان رضوی است. به عنوان نمونه ۶۵ درصد گل و گیاهان زینتی خراسان رضوی در مشهد تولید میشود. با این حال تولیدکنندگان معتقدند که مشهد ظرفیت بیشتری برای تولید گل و گیاههای زینتی دارد و در صورت ایجاد زیرساختهای مناسب مانند پایانه صادرات گل، این شهر میتواند به یکی از قطبهای صادراتی گل و گیاهان زینتی در منطقه تبدیل شود.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه مشهد یکی از قطبهای تولید گل و گیاهان زینتی در کشور است میگوید: «آمارها نشان میدهد که به دلیل فراهم بودن زیرساختهای مناسب و دسترسی به بازار ۶۵ درصد گلخانههای خراسان رضوی در مشهد مستقر هستند. همچنین ۲۲ درصد از کل صادرات گل ایران از مشهد است.»
مهدی سمنگانی میافزاید: «هم جواری مشهد با ترکمنستان و کشورهای آسیای میانه سبب شده است تا ظرفیت خوبی برای صادرات گل و گیاه در مشهد به وجود بیاید. با این حال ظرفیت مشهد برای تولید و صادرات با توجه به زیرساختهایی که این شهر در حوزه تولید گل و گیاهان زینتی دارد، بسیار بیشتر از سهم ۲۲ درصدی ما از صادرات گل و گیاه در کشور است.»
وی درباره راهکارهای حمایت از صادرات گل و گیاهان زینتی بیان میکند: «صادرات گل، تجارتی پرسود است و تولیدکنندههای مشهدی میتوانند با کمترین هزینه در مقایسه با کشورهایی مانند ترکیه بهترین محصولات را تولید کنند. با توجه به پتانسیل و حجم زیاد واردات انواع گل و گیاه زینتی از سوی کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای میانه به منظور افزایش سهم مشهد در بازارهای جهانی لازم است سیاستهای مؤثر و هدفمندی در راستای حمایت از تولید و صادرت گیاهان زینتی اتخاذ شود. یکی از این سیاستها ایجاد پایانه صادراتی است.» وی ادامه میدهد: «ایجاد پایانه صادراتی سبب میشود تا محصولات صادراتی در کمترین زمان ممکن به بازارهای هدف میرسد و همین مسئله جایگاه مشهد را در کشورهای هدف صادراتی تثبیت میکند.»
سمنگانی برنامه ریزی برای کاهش هزینههای حمل و نقل را یکی دیگر از راهکارهای توسعه بازارهای صادراتی بیان میکند و میگوید: «هزینه زیاد حمل و نقل یکی از موانع توسعه صادرات است. همین مسئله سبب میشود تا قدرت رقابت محصولات تولیدی ما تحت تأثیر قرار بگیرد. از این رو برای رفع این مشکل باید بسترهای لازم برای کاهش هزینه حمل و نقل گل و گیاهان صادراتی فراهم شود.» وی تأمین نقدینگی و نهادهای مورد نیاز به قیمت مناسب را از دیگر شرایط لازم برای رشد صنعت گل و گیاه در مشهد بیان میکند و میگوید: «با توجه به رشد هزینههای تولید انتظار میرود که بانکها مساعدت لازم در تأمین نقدینگی با تولیدکنندگان داشته باشند.»
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد هم در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه ۱۱۵ هکتار گلخانه در شهرستان مشهد فعال هستند میگوید: «۲۸۰ واحد گلخانه در شهرستان مشهد فعالیت میکنند. این گلخانهها برای هزار و ۴۰۰ نفر اشتغال مستقیم و برای سه هزار و ۵۰۰ نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد کرده اند.» محمدمیری دیسفانی میافزاید: «۶۶ هکتار از گلخانههای مشهد مربوط به گلهای زینتی است که در آنها انواع گل و گیاهان زینتی و آپارتمانی تولید میشود. آمارها نشان میدهد که مشهد ظرفیت خوبی در تولید گل و گیاهان زینتی دارد. سالانه ۳۵ میلیون گل شاخه بریده، پنج میلیون گلدان و ۵۰ میلیون انواع نهال گل و گیاههای زینتی در مشهد تولید میشود.
همچنین سالانه چهار هزار تن انواع صیفی جات در گلخانههای شهرستان مشهد تولید میشود.» وی درباره راهکارهای حمایت از تولید گل و گیاه در مشهد هم میگوید: «با توجه به محدودیتهای نزولات آسمانی حمایت از توسعه کشتهای گلخانهای در دستورکار جهاد کشاورزی قرار گرفته است. همچنین کاشت گلهای زینتی در فضای گلخانهای و صرفه جویی و بازدهی زیاد مصرف آب از مزیتهای این نوع کشت در مشهد محسوب میشود. در همین راستا درصددیم تا شرایط لازم برای ایجاد گلخانههای کوچک مقیاس در شهرستان مشهد را فراهم کنیم.
یکی از ویژگیهایی که این گلخانهها دارند نیاز به سرمایه کمتر است و همین مسئله فعالیت افراد در این حوزه را تسهیل میکند.» وی درباره استقرار گلخانههای کوچک مقیاس در حاشیه شهر مشهد و تأثیر آن بر اشتغال زایی در این مناطق میگوید: «اگر افرادی که متقاضی استقرار گلخانه کوچک مقیاس در این مناطق هستند شرایط لازم و قانونی را داشته باشند، جهاد کشاورزی از آنها حمایت میکند و شرایط لازم برای فعالیت آنها را فراهم میآورد.»